Travian védelmi technikák

Kis összefoglalót írnék unalmas perceimben, hátha segít valakinek.

A védelemnek több formája van, általában 3 részre oszthatjuk: passzív védelem, aktív védelem, és agresszív védelem. Az elnevezések nem pontosak, de talán sejtetik a lényeget.

Passzív védelem:
Főleg a játék korai szakaszában kap nagy szerepet. Katonák nélküli védekezést oldja meg. A lerágott csontok következnek pár mondatban. Rejtekhely alap! annyi amennyit gondol az ember, de ha sűrűn támadnak akkor meghatározza az h mennyi időt töltünk gép előtt. Ha 24 órában fut a travian akkor kevesebb (hiszen a nyersanyag folyamatos költésével megelőzhető a rablás) ha kevesebbet vagyunk gép előtt akkor több, mindenképpen figyelembe véve: a germánokkal szemben csak 2/3-ot ér a rejtekhely! Más megoldás a nyersanyagkereskedelem... a támadás várható időpontja előtt egyszerűen elcseréljük valamire a rejtekhely kapacítás feletti mennyiséget (akár úgy is h vesztünk az üzleten!!!) ehhez magasabb szintű piac kell, több falu esetén faluk közötti csere is jó megoldás ekkor nem veszik el semmi és ha több falunkat is támadják, kiszámítható egy olyan indítás amikor pont úton vannak a kereskedők és egyik támadás sem tud kifosztani. Természetesen érdemes elküldeni úgyis a másik faluba, h ott a tároló kapacítás miatt elvesztünk valamennyi nyersanyagot. Felmerülhet a kérdés h miért éri meg úgy kereskedni h veszítsünk az üzleten. A válasz egyszerű... a passzív védelem arra alapoz h nem tud elvinni semmit a támadó fél, és kis szerencsével, (valamit egy barátságos levéllel amiben ecseteljük h felesleges a katonái sétáltatása) feladaja a támadásokat, és akkor a kis mennyiségű vesztett nyersanyagért békében játszhatunk tovább. Ezeken felül védelmet szolgáló épületek fejlesztésére érdemes folyamatosan költeni: rejtekhely, fal, kaszárnya, páncélkovács, védelmi egységek kifejlesztése, védelmi egységek páncéljának fejlesztése. Amenniyben nem gyártunk katonákat még, a passzív védelem mellett ezekre érdemes költeni, hiszen később a magasabb szintű kaszárnyával gyorsabban, a pámcélkovács fejlesztésével és megfelelő falmagasság mellett ütőképes védelem gyártható. Passzív védelemnek számít a kevés számú védő katona kimenekítése is, hiszen 10-20 katona semmit sem ér. vagy küldjük valamilyen másik szövetséges faluba támogatásba, vagy egyszerűen indítsuk útnak valahova a támadás időpontja előtt pár másodperccel. A kiadott parancsok 90 másodpercig visszavonhatóak, így a támadás után rögtön visszahívhatók a katonák.

Aktív védelem:
Az aktív védelem a katonákra épít, amelyet megelőz a passzív védelem biztosítása. Fontos: fal magasabb szinten, péncélkovácsnál fejlesztés az adott egységre, természetesen védő egységek felhalmozása, és csak nagyobb számban hatásos. A játék elején nem érdemes lovas egységek képzése: drágák és sokat esznek, valamint lassan képezhetők. Később is megfontolandó, hogy a védelmi érték/fogyasztás pl a csoda védésénél majd az alap katonák javára billenti a mérleget.

Agresszív védelem:
Egy szélsőséges védekezési forma, talán a neve megtévesztő lehet, de kellőképpen idegesítő a támadó fél számára. A "legjobb védekezés a támadás" mondatra épül. A támadás észrevételével, a faluban lévő katonákkal megtámadjuk a támadót. Főleg akkor hatásos ha a támadó előzőekben nem kerek számú egységekkel támadott, esetleg védelmi egységeket is bevetett erre a célra h több nyersanyagot vigyen el, ekkor jogosan következtethetünk arra, h a teljes katonaságával támad, és 1-2 közben épülő katonán kívül nincs más a falujában. Másik változata ennek, ha folyamatosan támogatásba küldjük az egységeinket hozzá. Amellett h biztonságban vannak a védőink, ő is eteti a katonákat amíg nem küldi haza őket, de hátulütője is van ennek a stratégiának: pontosan látja a védő egységek számát, és ha búzahiánnyal küzd a támadónk akkor könnyen éhen halhatnak a mi katonáink is.

Sok esetben a diplomácia a leginkább célravezető, amellyel elkerülhető a felesleges taktikázás. Először mindenképpen ezt próbáljuk meg, emberszámba véve ellenfelünket, és logikusan érvelni a támadások beszüntetése mellett.